Luchtvaart déjà vu        Aviationweb déjà vu           

  aeroplanes index   helicopters index   EC120 - H120 productionlist   Micro Light Aeroplanes   European Airfields 

 Ultralight vliegtuigen

ULM   Flugplatz Dankern   Vliegveld Stadskanaal   Groningen Airport Eelde   Helikopters in Emmen   Vliegveld Hoogeveen     English

 

AP-MTKJ Air Creation XP-15

De ultralichte vliegtuigen zijn in twee hoofdgroepen te onderscheiden: de ULM-aeroplanes (Ultra Léger Moterisé) en de DPM-aeroplanes (Delta Plane Moterisé) ook wel aangeduid als trike. De gemotoriseerde deltavlieger vindt haar oorsprong in het zeilvliegen en het concept wordt steeds verder ontwikkeld. De door Air Creation uit Aubenas, Frankrijk gebouwde Air Creation XP bestaat feitelijk uit de XP wing waaronder naar keuze een trike geplaatst wordt. De Air Creation XP-15 met de opvallende registratie AP-MTKJ werd op 11 september 2000 op het vliegveld Kobylnica bij Poznan in Polen gefotografeerd. Opvallend omdat AP- de prefix van Pakistan is. Deze trike is echter in Polen geregistreerd. Oorspronkelijk gebruikte Polen de prefix "PL" gevolgd door 3 letters, de eerste twee waren een indicatie van welke vliegclub de ultralight was: bv PL-GDC vloog bij Gdansk Aeroklub. In 1998 is Polen overgegaan op de prefix "AP" - Aeroklub Polski. Dat de luchtvaart diensten wat moeite hebben met het registreren van de trikes is niet vreemd: het is geen uitzondering dat vleugels en rompen over en weer geruild worden. Het komt hierdoor voor dat twee sets vleugels gelijktijdig dezelfde registratie hebben.

Klik op de foto's voor het grote formaat en uitgebreidere historische informatie!
  PH-3R9 Cosmos Phase III c/n 21532

Bij de ontwikkeling van de ultralights heeft de hangglider een belangrijke rol gespeeld. Op de foto die op 19 oktober 2003 werd gemaakt is feitelijk het begin van de ontwikkeling van de zeilvlieger tot de huidige moderne Cosmos Phase III in beeld. De in 2002 gebouwde Cosmos Phase III PH-3R9 werd ingezet om zeilvliegers vanaf een tijdelijk ingerichte vliegstrip in Nieuw-Weerdinge op te trekken. De Cosmos Phase III wordt geleverd met de 80 pk Rotax 912 of de 100 pk Rotax 912S motor. Er kan uit verschillende vleugels worden gekozen.

 
  D-MKUM Dallach Sunrise IIA

De Sunrise maakte in 1986 haar eerste vlucht. Het was de eerste ULM die door Wolfgang Dallach ontworpen en gebouwd werd. Tot de productie in 1991 beëindigd werd zijn door de firma Wolfgang Dallach-Flugzeugbau uit Heubach in Duitsland ca.40 Sunrise II vliegtuigen compleet of als bouwpakket afgeleverd. De uit de Sunrise ontwikkelde Sunwheel tweedekker is nog in productie. De Sunrise wordt aangedreven door een 2 cilinder 4-takt Citroen-Visa motor goed voor 40 pk. Deze motor is bij veel Sunrise II ULM's gemodificeerd of vervangen door een zwaardere motor. De in 1990 gebouwde D-MKUM werd op 19 augustus 2001 tijdens de Old Timer Fly-In op het vliegveld Schaffen-Diest in België gefotografeerd.

 
  PH-2G4 Tandem Air Sunny Sport c/n 28.92

De Sunny Sport tweedekker ultralight is ontwikkeld door Dieter Schulz. De vreemd ogende Sunny bleek een heel stabiel vliegtuig te zijn. Om de Sunny in grotere aantallen te kunnen bouwen werd in 1989 de Tandem Aircraft KG opgericht. In het eerste jaar werden 25 Sunny tweedekkers verkocht. Door de opkomst van de moderne ultralight reisvliegtuigen liep de verkoop van de Sunny sterk terug, wat uiteindelijk in 1999 het einde Tandem Aircraft KG betekende. De ondergang van Tandem Aircraft KG betekende niet het einde van de Sunny. Alexander Dewald kocht de rechten en Dewald Leichtflugzeugbau nam de Sunny in 1999 weer in productie. De PH-2G4 werd op 5 september 2003 op de luchthaven Lelystad gefotografeerd.

 
  PH-3W2 Platzer Kiebitz B-450 NIS c/n 247

In 1927 bouwde Focke-Wulf de S-24 "Kiebitz" ook bekend was onder de naam "Peewit". Deze tweedekker vertoont opvallende gelijkenis met de huidige "Kiebitz" welke door Michael Platzer werd ontwikkeld. Deze moderne Kiebitz wordt sinds 1984 als UL-tweedekker gebouwd. Wie een nieuwe Kiebitz wil hebben zal hem eerst volgens tekening moeten bouwen! Er is veel doorzettingsvermogen voor nodig. Als de bouw volgens plan verloopt ben je ca.1500 uur bezig. Door prefab delen als de tank en het landingsgestel kan de bouwtijd gereduceerd worden. Kiebitz PH-2W3 werd op 19 juni 2005 op MLA vliegveld Stadskanaal gefotografeerd.

 
D-MPKM.jpg   D-MPKM F&K FK9 Mark II/TG

FK-Leichtflugzeuge is een product van B&F Technik Vertriebs GmbH. De vliegtuigen worden in ruwbouw in Krosno in Polen gebouwd en geassembleerd en afgewerkt in de fabriek in Speyer in Duitsland. In 1959 begon de familie Funk (=FK) met de ontwikkeling van lichte vliegtuigen. Het eerste project, het geheel metalen zweefvliegtuig Greif 1a (FK1), werd door Otto Funk voor Heinkel in Speyer ontwikkeld. In 1984 startte Otto Funk met het ontwerp van een UL-vliegtuig: de FK6. De grote doorbraak op de MLA-markt kwam met de FK9 welke Otto in 1989 samen met zijn zoon Peter ontwierp. De FK-9 D-MPKM werd op 6 augustus 1997 op het vliegveld Dankern bij Haren (Ems) in Duitsland gefotografeerd.

 
  OK-XUA-11 Toresi Straton D8 Moby Dick

Voor de zelfbouw utralichte motorzwever Straton D8 Moby Dick kan voor de aandrijving worden gekozen uit o.a. de Trabant en de Rotax motor. Dit grotendeels houten vliegtuigje weegt slechts 180kg en kan een maximum snelheid van 132 km/u bereiken. De D8 Moby Dick en haar voorganger de D7 Mini Straton zijn in Tsjechië ontworpen en gebouwd en is de voorloper van de Jora en de D10 Tukan. Door de lage kostprijs is het een aantrekkelijk model voor de zelfbouwer en is buiten Tsjechie in ondermeer de USA gebouwd. De in 1992 gebouwde OK-XUA-11 werd op 8 juni 1993 op vliegveld Letnany bij Praag gefotografeerd.

 
OO-B71.jpg (192073 bytes)   OO-B71 Noble Hardman Snowbird mk.IV c/n SB-008

Langs de snelweg Bergen op Zoom - Antwerpen ligt het vliegveld Hoevenen. Hier werd op 9 juni 1996 de Noble Hardman Snowbird mk.IV OO-B71 gefotografeerd. Deze Snowbird werd in 1987 door Noble Hardman Aviation Ltd. gebouwd en op 3 mei 1988 als G-MTXV in Engeland ingeschreven. Deze registratie werd op 15 november 1993 doorgehaald nadat het vliegtuigje naar België was verkocht. De door Noble Hardman Aviation gebouwde microlights werden ingevlogen vanaf Cardiff-Rhoose Airport in Wales. De NHA Snowbird mk.IV G-MVIM van het Yorkshire Air Museum is nog actief in Engeland.

 
ph-2t2.JPG (231962 bytes)   PH-2T2 S.M.A.N. Petrel c/n O 55

Op 24 augustus 1997 werd een bezoek gebracht aan het nu gesloten ULV-vliegveld van de Stichting Rijnmond Ultra Light Maasvlakte. Het vliegveld was gesitueerd op de Noordwesthoek van de Maasvlakte. Onder de aanwezige MLA's (Micro Light Aeroplane) was de SMAN Pétrel, een twee-zits ultralight amfibie vliegtuig, een opvallende verschijning. Deze in 1995 gebouwde twee-dekker is uitgerust met een lichtgewicht Rotax 912 UL DCDI motor. De Petrel vloog in 1986 voor het eerst en ging in 1988 bij de S.M.A.N. - Societé Morbihannaise d'Aero Navigation in Frankrijk in serie-productie.

 
PH-2Z7.jpg (205775 bytes)   PH-2Z7 Tecnam P92 Echo c/n 249

S.R.L. Costruczioni Aeronautiche TECNAM werd in 1986 door de broers Luigi en Giovanni Pascale (voormalig Partenavia) opgericht. Het eerste model welke door Tecnam ontwikkeld en gebouwd werd was de P.92 Echo. De in 1997 gebouwde Tecnam Echo PH-2Z7 is voorzien van de lichte Rotax 912 UL DCDI motor en is een MLA (Micro Light Aeroplane). Deze P.92 werd op 6 augustus 1997 op het vliegveld Ganderkesee in Duitsland gefotografeerd. De P92 kan compleet maar ook als bouwpakket gekocht worden. Naast de MLA-modellen is de P92 ook leverbaar als VLA (Very Light Aircraft). Hierbij is o.a. een zwaardere motor ingebouwd.

 
Aviationweb déjà vu                                             Luchtvaart déjà vu

All photos on this site are copyrighted by international copyright laws, and remain the property of the relevant photographer. Prior permission should always be sought directly from the photographer for any other means than private viewing. If no photographer is mentioned the photos on these pages are made by Jack Wolbrink.

If any image, picture, text or opinion at the linked sites is against any public or private interest, please let me know. Suggestions are welcome.

Disclaimer: Alles is in het werk gesteld om de juistheid van gegevens op deze site te verzekeren. Ondanks deze zorg en aandacht is het mogelijk dat de inhoud onvolledig en/of onjuist is. De uitgever verschaft de inhoud van de website en de individuele pagina in de staat waarin deze zich feitelijk bevindt, zonder garantie of waarborg ten aanzien van de deugdelijkheid, geschiktheid voor een bepaald doel of anderszins. Aan de inhoud van deze site kan op geen enkele wijze rechten of aansprakelijkheid worden verleend.

laatst bijgewerkt: 22-01-2009
Copyright © Jack Wolbrink, Emmen, Nederland

 European Airfields: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z      3000+ links naar en informatie over vliegvelden, luchthavens, heliports, etc. in Europa